Doğal Ürünlerin Kullandığı Sertifikalar Neler?
Son yıllarda, günlük yaşantısında doğal ürün kullanmak isteyen yetişkinlerin sayısı arttı. Gıda sektöründen sonra sürekli yenilenen ve gelişen kozmetik sektörü, insanların bu isteğine paralel olarak ürettiği tüm ürünlerde alternatifleri çoğalttı ve doğal-organik üretime uygun ürünler piyasaya sunmaya başladı.
Hızlı bir rekabeti de peşinden getiren bu süreç birçok markanın ortaya çıkmasıyla geniş bir sektörü var etti. Ancak markalardaki bu fazlalaşmayla beraber doğal ürünler hakkında insanların aklında “acaba mı?” sorusu yer etmeye başladı.
Bir ürünün doğal ya da organik olarak nitelendirebilmek için belli şartların oluşması gereklidir. Öncelikle bu ürünlerin hiçbir şekilde kimyasal içermemesi, ham maddelerinin doğal kaynaklardan elde edilmesi ve belli sertifikaları almaya hak kazanması gibi aşamaların hepsinden geçmesi bir ürünü doğal olarak niteleyebilir.
Yurt içinde ya da uluslararası düzeyde ürünlerin kontrole tabi tutulması için geliştirilen çok farklı sertifikasyon programları yer almaktadır. ICEA, ECOCERT, BDIH, Cosmebio, Eco Garantie gibi kuruluşlar ürünleri teste tabi tutup, tüketicinin içi rahat bir şekilde ürünü kullanmasını sağlıyor. Peki, nedir bu sertifikalar? Gelin birlikte yakından tanıyalım.
ECO-CERT Sertifikası
1991 yılında organik tarımdan elde edilen ürünleri denetlemek ve belgelendirmek için kurulan ECOCERT, dünyada seksen ülkede faaliyet göstermektedir. Ürünlerin doğal nitelendirilmesi için sıkı sıkıya bağlı olduğu kurallar çerçevesinde inceleyen kuruluş, ürünün geliştirilirken ham maddesinden paketlenmesine kadar her aşamasında teste tabi tutar.
ECOCERT’e göre bir ürünün doğal sayılabilmesi için yüzde doksan beş doğal ham maddelerden elde edilmesi gerekir, yüzde beşlik kısmında negatif listesinde yer almayan kimyasal madde içerebilir. Kesinlikle içermemesi gereken maddeler ise; SLS, mineral yağ, silikon, PEG emülgatör, carbomer, paraben, izopropil miristat, sentetik parfüm ve boyalar, yağlı alkoller ve asitler, propilen glikol gibi kimyasallar maddelerdir.
ICEA Sertifikası
Dünyada yüzlerce markayı denetleyen ICEA, İtalyan sertifikasyon kuruluşudur. İnsan ve çevre ile ilgili üretim yapan markaları denetlemek en önemli amacıdır. ICEA; sertifikasını almaya hak kazanmış tüm markaların, cilt ile uyumlu doğadan elde edilen ve çevre dostu içeriklerle üretildiğini garantisini verir. Bir ürünün ICEA sertifikası alabilmesi için;
• Ürünlerin cilde uygun ham maddelerden elde edilmesi
• Çevresel sürdürebilirliğe saygılı olması
• Hem üretim hem de satış noktalarındaki testlerden geçmesi gerekmektedir.
BDIH Sertifikası
Almanya’da yer alan ve şimdiye kadar 440 firmayı denetleyen BDIH, 1996 yılında “doğal kozmetik” sınırlarını belirledi. Üretilen doğal kozmetik ürünlerin, belli kontrole tabi tutulması gerektiğini ve tüketiciye fayda sağlayacak şekilde işlenmesi gerektiğini bildiren kuruluştan onay alabilmek için;
• Bitki ve minerallerden üretiliyorsa ham madde seçiminin doğal yollardan yapılıyor olması,
• Çevresel sürdürebilirliğe saygılı olması
• Kesinlikle hayvansal ham madde ve sentetik boyalar, sentetik kokular, silikonlar, parafin ve diğer petrol maddeler içermemesi gerekir.
Cosmebio Sertifikası
2002 yılında kurulan Cosmebio, kozmetik ürünleri tüketicinin şeffaf bir şekilde içeriği hakkında bilgisi olması için denetler. Bir ürünün Cosmebio sertifikası alabilmesi için;
• Minimum yüzde doksan beş oranında organik ya da doğal kökenli olması,
• Doğaya saygılı geliştirilmesi,
• Hayvansal ham madde içermemesi gerekir.
Eco Garantie
Eco Garantie, insanların doğal ve ekolojik ürün bulabilmesi için, 20 yıldır kuralların altını kırmızı çizgilerle çizer. Eco Garantie’ye göre; incelediği makyaj malzemeleri, oda parfümü, temizleme ürünlerinin sertifika almaya hak kazanması için içeriğinin güvenli olması, ekolojik dengeyi koruması sürdürebilirliğe zarar vermeden ve katkıda bulunarak geliştirilmesi gerekir.