Burun Tıkanıklığına Çözüm Yolları

07 Ocak 2019

BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR

Çoğu zaman alerjik bünyelerde görülen burun tıkanıklığı mevsim geçişlerinde hayatı zindana çeviriyor. Nefes alamamak, yenilen yemekten tat alınmaması gibi sorunları da beraberinde getiren burun tıkanıklığı birçok rahatsızlığa yol açabiliyor.

BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUŞUR

Burun tıkanıklığı, burun içerisindeki bazı yapıların eğrilmesi ya da bükülmesi sonucu soluğun geçtiği kanalların daralmasıyla birlikte oluşur.

Burun tıkanıklığına bir sebep de burun içerisinde var olan konkalar. Konkalar, burun içi yüzey alanını genişleten parmaksı çıkıntılardır. Nefes aldığımızda burundan geçen havayı, ısı derecesine göre ısıtıyor, soğutuyor ve nemlendiriyorlar. Kan damarlarından zengin olan bu yapılar çeşitli etkenlere bağlı olarak bazen büyüyor bazen de küçülüyorlar. Konkalardaki büyüme burun tıkanıklığına sebep olabiliyor.

Mevsim geçişlerinde geçirilen grip, nezle(rinit), alerjik rinit gibi sebeplerle de burun tıkanıklığı meydana gelebilir.

Grip, influenza adı verilen virüsün neden olduğu bulaşıcı solunum rahatsızlığıdır. Genellikle sonbahar, kış, ilkbahar başlangıcında ortaya çıkar ve burun tıkanıklığına sebep olur. Grip hava yoluyla daha çok bulaşır. Grip rahatsızlığı yaşayan kişinin ortamı iyice havalanmış olması gerekir. Toplumda gribe karşı en çok antibiyotik tüketiliyor. Oysa grip, virüslerin yol açtığı bir rahatsızlık ve antibiyotikler virüslere karşı etkili değil. Yanlış ve bilinçsiz tüketilen antibiyotik birçok rahatsızlığa neden olabilir. Sağlık Bakanlığı belli bir süredir bilinçsiz antibiyotik kullanımına karşı önlem almaya çalışıyor.

Nezle ise, üşütmekle meydana gelen hafif ateş, baş ağrısı ve kırıklık gibi belirtileri olan bir rahatsızlık türü. Tıbbi terimi rinit olan bu rahatsızlık solunum işlevinde bozulma meydana getirebilir.

Alerjik rinit ise, burun içi mukozanın alerji nedenli iltihaplanmasıyla oluşur.  Mevsimsel alerjik rinit, genelde polen yoğunluğunun arttığı bahar aylarında şiddetlenen ve sıklaşan bir sağlık sorunudur. Şiddetli tıkanıklık, burun akıntısı ve hapşırık nöbetleri şeklinde kendisini belli eder.

Tüm bu rahatsızlıklarla beraber burun anatomisindeki rahatsızlıklar da burun tıkanıklığına yol açabiliyor. Burun tıkanıklığı çözümü daha çok teşhise bağlı. Bir doktora görünüp burun tıkanıklığının neden meydana geldiğinin tespitinden sonra ilaç kullanılmalı. Doktorların önerdiği burun tıkanıklığı ilaçları ise genelde burun spreyleri ve haplar.

İlaç içeren burun spreyleri burun içine uygulanırlar ve burun dokusunda antikolinerjik veya damar büzücü etki gösterirler. Bu nedenle önemli etkileri ve yan etkileri olabilir. Bu ilaçların çoğunun 5 günden fazla kullanılması kanamalara, çatlaklara, kalıcı hasarlara yol açabilir. Doktor tavsiyesi olmadan hiçbir burun spreyini kullanmamak sağlık açısından önemli. İhtiyaç durumunda doğal içerikli ilaç içermeyen burun spreyleri tercih edilebilir.

Deniz suları, okyanus suları, izotonik tuz çözeltileri burun içine uygulanan tıbbi cihazlara örnek gösterilebilir. Bu ürünler, doktorlardan ve eczacılardan tavsiye alınmadan kullanılmamalı. Kesinlikle içeriklerinin saf olması, kimyasal mikrobiyolojik kirlilik içermemesi gerekir. Son kullanma tarihinden önce tüketilmeli, soğuk yerlerde muhafaza edilmeli. Burun spreyi kişiye de özel olmalı. Aynı burun spreyinin farklı kişilerde kullanımı hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.

Burun tıkanıklığı çözümüiçin öncelikli olarak bir doktora başvurulmalı ve neden meydana geldiği tespit edilmesi gerekir. Bunların dışında burun tıkanıklığı sorunu yaşarken bazı püf noktalarını bilmek hafif atlatmanıza sebep olur.

Burun tıkanıklığına karşı bol su tüketmelisiniz. C vitamini yoğunluklu yiyecekler yemelisiniz. Yaşadığınız ortamın sağlıklı bir nem oranına sahip olması gerekir, ortam kuru ise nemlendirmek için nemlendirici cihazlar nem dengesini sağlamaya yardımcı olur. Ortam aşırı nemli ise, nem alma cihazlarını kullanabilirsiniz. Nem alma cihazları ortamı ideal nem seviyesine kavuşturur.

Ortam tozlu ve alerjen etkili tanecikler mevcut ise, hava temizleme cihazları ile bulunduğunuz ortamın havasını temizleyebilirsiniz. Mentollü mendiller, naneli şekerler burun tıkanıklığına iyi gelebilir. Bu öneriler, burun tıkanıklığı sorununu daha hafif atlatmanıza yardımcı olur. Sağlıklı günler.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.