Sebum Nedir?

28 Eylül 2017

Sebum cildimizdeki yağ bezleri tarafından salgılanan ve genel olarak tüm memelilerde görülen bir cilt sıvısıdır. Sebumun ana amacı, cilt ve saçlı deriyi kurumaktan korumak, dış etkenlere karşı dayanıklılığı arttırmaktır.

Kozmetik açıdan düşünüldüğünde ise sebum salgısındaki dengesizlikler bazen cildin ve saçların yağlı görünmesine sebep olabilir. Sebum cildin dışına çıktığında bakterilerce yıkıma uğratılıp hoş olmayan kokular oluşabilir. Yağ bezleri genel olarak tüy köklerine bağlı olsa da, saçsız ve tüysüz alanlarda da yağ bezleri bulunur. Buna en çarpıcı örnek göz kapaklarıdır.

Sebum salgısı yeni doğan bebeklerde dahi çok önemli görevler üstlenir. Yaş ilerledikçe sebumun miktarı ve içeriğindeki maddeler değişiklik gösterir. Özellikle ergenlik döneminde sebum miktarı artar ve bu aşırı artışa bağlı cilt yüzeyinde bazı sorunlar ortaya çıkar. Bunların en başında da ergenlik dönemi sivilceleri yani Akne oluşumu gelir.

Akne sivilce bakım ürünleri için tıklayınız.

Akne sorunu ağırlıklı olarak ergenlik döneminde görülse de, hemen hemen tüm yaşlarda akne ile ilgili problemler yaşamak mümkün. 30-35 yaşlarından sonra da ciddi erişkin aknesi vakalarına rastlamak mümkün. Erkeklerde kadınlara göre daha sık ve daha şiddetli akne vakasına rastlanır. Bunun en büyük sebebi erkeklik hormonu olarak görülmekte.

Akne oluşumuna sebep olan faktörler tek bir sebebe bağlı değildir. Genetik yatkınlık, hormonal etkenler, aşırı yağ salgısı, cildin yenilenme hızı, kişisel alışkanlıklar gibi  bir çok faktörün etkisi görülür. Bu nedenle akne sorunu ile mücadele tek bir yöntem ile başarılı olamaz.  Örneğin akne oluşumunda rol alan önemli etkenlerden bir tanesi Propionibacterium Acnes adlı bakteri olmasına rağmen, sadece antibiyotik tedavisi ile bu sorun ortadan kaldırılamaz.   Herşeyden önce bilinçsizce Antibiyotik kullanmaktan kaçınmak ve doktor önerisi dışında medikal ilaç almamak sağlığınız açısından oldukça önemli.

Akne oluşumu dışında sebum ile ilgili göze çarpan diğer sağlık sorunlarından birisi de Seboreik Dermatit problemidir.  Seboreik dermatit sorunu da sebum içerinde üreyen ve toksinleri nedeni ile cilt yüzeyinde  hasara sebep olan zararlı organizmalar nedeni ile ortaya çıkar. Seboreik dermatit sorunu da doktor önerisi ile medikal tedavi gerektiren bir durumdur.

Bu tip sağlık sorunları  dışında aşırı sebum salgısı kozmetik açıdan da olumsuzluklara sebep olur. Cilt yağlı ve parlak bir görünüme bürünür, makyaj ve bakım ürünleri kullanımı zorlaşır. Cilt yüzeyinde biriken ve zamanla bozulan sebum salgısı cilt yüzeyinde düzensiz ve kirli bir görünüm oluşmasına yol açar.  Bu nedenle sebum salgısını dengelemek, cildi uygun şekilde arındırmak, mat ve berrak bir görünüm kazanmak için, sebum dengeleyeci dermokozmetik ürünler kullanmak mümkündür. Yağlı ciltler için bakım ürünleri genelde bu amaçla formüle edilmişlerdir. 

Bu ürünlere örnek olarak: 

La Roche Posay Effaclar Serisi

Akneye eğilimli, yağlı ciltler için cilt kayıplarını telafi eden yatıştırıcı, arındırıcı, nemlendirici, matlaştırıcı effaclar serisi

Ürünlerini incelemek için tıklayınız.

      Babe Stop Akn Serisi  

Akneye eğimli ve yağlı ciltlerin bakımı için özel olarak geliştirilmiş, temizleyici, nemlendirici, gözenek sıkılaştırıcı stop akn serisi

Ürünlerini incelemek için tıklayınız.

Bioderma Sebium Foaming 2'li Gel 500ml

Karma ve yağlı ciltlerin günlük kullanımına yönelik deterjan içermeyen temizleyici jel

Ürünü incelemek için tıklayınız.

Bunun yanında sebum salgısı içeriğinde başta kolesterol olmak üzere, bir çok farklı yağ asitleri, kolesterol esterleri, squalen, gliseridler ve probiyotik bakteriler gibi bir çok materyal bulunur. Bu dengenin korunması , sağlıklı bir sebum akışının devamlılığı cilt sağlığımız için büyük önem taşır.  Özellikle aşındırıcı cilt temizleme ürünleri ile çok sık yıkama hatası sebum kalitesini bozar ve cilt sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu konu ile ilgili yazımız için (bnkz : Cilt Temizliğinde Yanlış Bilinenler)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.