Sabit Yağ, Uçucu Yağ, Kuru Yağ Nedir?

17 Ağustos 2018

Sabit Yağ, Uçucu Yağ, Kuru Yağ Nedir?

Sabit Yağlar

Doğadaki bitkilerin çoğunlukla meyve ve tohumlarından elde edilen yağların bir kısmına sabit yağlar diyoruz. Çoğunlukla sıvı bazen katı halde olabilirler. Basitçe adından anlaşıldığı gibi bu yağlar uçucu nitelikte değil. Sabit yağlara verilebilecek en bilinen örnek, Zeytin Yağı ve Ayçiçek yağıdır. Suda çözünmezler. Soğuk ya da sıcak pres yöntemi ile veya bazı çözücüler kullanılarak elde edilirler.

Sabit yağların kalite ve sağlık açısından etkinliği elde ediliş yöntemlerine göre değişir. En çok tercih edilen soğuk sıkım yani Cold press yöntemidir. Bu yöntemle elde edilen ağlar sıcağa ya da herhangi bir kimyasala maruz kalmadıkları için, içerdikleri hassas doğal maddeler zarara uğramaz. Diğer taraftan kaynak bitkisel maddenin içerisindeki istenmeyen diğer maddelerin sabit yağa karışma oranı da minimum düzeyde kalır.  Sıcak pres ya da Kimyasal çözücülerle elde edilen yağlar ise hem bazı özelliklerini yitirir hem de yağın içerisine istenmeyen başka maddelerin karışma oranı da artar. Bu nedenler kozmetikte ve sağlık ile ilgili ürünlerde soğuk sıkım ile elde edilen sabit yağlar tercih edilir.

Kozmetikte çok kullanılan sabit yağlar:

Zeytin Yağı

Badem yağı

Jojoba yağı

Kantaron yağı ( Dr Plante Kantaron yağı )

Avakado yağı

Susam Yağı

Kayısı çekirdeği yağı

Kakao Yağı

Aynısefa ( Calendula ) yağı

Hindisan Cevizi Yağı

Karite yağı ( Shea Butter )

Hodan ( Borage yağı )

 

Uçucu yağ nedir?

Bitkilerin ve bitkilerden elde edilen bitkisel drogların yaprak, çiçek, meyve, kök, ya da kabuk gibi kısımlarından çeşitli metotlar ile elde edilir.  Çoğunlukla oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve güçlü kokulara sahiptirler. Aynı zamanda yüksek etkinliğe sahip olan uçucu yağlar büyük oranda sudan hafif değişik terpenik yapıdaki maddeleri taşırlar. Suda çözünmezler ancak su buharı ile sürüklenebilirler. Bu sayede Su buharı distilasyonu yolu ile yani damıtılarak elde edilirler. Damıtma işlemi sonucunda sudan daha hafif olan uçucu yağ, buharın tekrar yoğunlaştırılması ile biriken suyun üzerinde toplanır.  Uçucu yağ alındıktan sonra kalan su ise  Aromatik su olarak adlandırılır. Gül suyu, kekik suyu ya da lavanta suyu bu sulara en iyi örnekleri teşkil eder. Bu şekilde elde edilen uçucu yağlara en bilinen örnek ise gül yağıdır.  Uçucu yağlar genel olarak sabit yağlar ya da krem losyon gibi taşıyıcılar ile belli oranda karıştırılarak kullanılır. Saf olarak kullanılabilen uçucu yağlar çok az sayıdadır. Bazı uçucu yağlar cilt için tahriş edici ve zararlı olabilir. Uçucu yağların tedavi için kullanıldığı tamamlayıcı tıp dalına Aromaterapi denir.

Kozmetik ve sağlıkta en çok kullanılan bazı uçucu yağlar:

Lavanta yağı

Gül yağı

Kekik Yağı

Çay ağacı Yağı ( Tea Tree Oil)

Nane Yağı

Biberiye Yağı

Çuha çiçeği yağı ( evenin primrose oil )

 

Kuru yağlar nedir?

Kuru yağlar ise, genelde çok amaçlı olarak kullanılan, hem saça hem cilde hem de vücuda uygulanabilen, sürüldüğünde kolayca emilen ve ciltte yağlı-ıslak bir his bırakmayan sabit yağ karışımıdır. Son yıllarda oldukça sık ve popüler bir kullanıma sahip olan kuru yağların en çok bilinen ve tercih edilen markası ise Fransız  Nuxe markası. Nuxe kuru yağlar, hem saç hem vücut için oldukça çok terch edilen yağlar. Yine çok bilinen ve tercih edilen kuru yağlardan bir kaçı ise Caudalie Kuru yağ ve Lierac Kuru yağlar.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.