Güneş Kremi Kullanım Rehberi

24 Ağustos 2020

Hava, su ve güneş hayattaki vazgeçilmez yaşamsal kaynaklarımızdır. Özellikle güneş ışığı, metabolizmamız üzerinde önemli rol oynamaktadır. D vitamini sentezimizin %90 ile %95’i güneş ışınları etkisiyle sağlanmaktadır.

Güneş ışınlarının (UVA, UVB) birçok olumlu etkisi vardır ancak faydaları yanında zararlı etkileri de bulunmaktadır. Bu zararlı güneş ışınları yaklaşık %6,3’lük bir kısmı oluşturmaktadır.

Güneş korumasız olarak güneşe çıkmak cilde zarar vermekte ve ciltte sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çocukluk çağında güneşte kalma süresi ne kadar fazla ise ileriki yaşlarda cilt problemleri yaşama olasılığı o kadar yüksektir. Özellikle yaşamın ilk 10 yılında ciddi güneş yanıklarından kaynaklı cilt sorunları gelişme riski büyüktür. UV’nin olumsuz etkilerine karşı dengeyi kurarak mutlaka güneş koruyucu ürün kullanımı gerekmektedir.

Bir güneş koruyucunun etkinliği SPF değerine bağlıdır. SPF değeri ne kadar yüksek ise UVB koruması o kadar yüksek olabilir. SPF faktörü arttıkça UVA’ya karşı koruma da artar.

Güneş koruyucular fiziksel etkiler ve kimyasal etkiler olmak üzere iki grupta toplanmaktadır. Fiziksel etkiler cilt yüzeyinde bariyer oluşturarak ışınları deriden saçarak etki göstermektedir. Kimyasal etkiler, UVA’yı ya da UVB’yi soğurarak deriden emilimi azaltarak etki gösterirler.

SPF Nedir?

Güneş Kremi Nasıl Sürülmeli?

Güneş Koruyucu seçerken mutlaka dermatolog önerisi altında cilt tipinize uygun güneş koruyucu seçilmelidir. Yüz ve boyun için bir çay kaşığı miktarı, tüm vücut için iki yemek kaşığı miktar yeterli olacaktır. Cilt tipine göre seçilmiş en az 30 ve üzeri faktörü içeren güneş koruyucuları yılın her ayı kullanılarak sağlıklı bir cilt için gereklidir. Güneş koruyucular, dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli, cilde eşit miktarda yedirilerek sürülmeli, terleme ve suya girdikçe yenilenmeli, bulutlu kapalı havalarda da kullanılmalıdır. Yüz ve ellere birlikte uygulanmalı ve mutlaka cilde yeterli miktarda yedirilerek sürülmelidir.

Geniş yüzey alanlarına tekrarlayan uygulamalar deriden emilim açısından alerjik tepkilere sebep olabilirler. Çocuk ve bebekler için bu sebeple önerilmemektedirler. Güneş koruyucu kremlerin kişinin yaşına, cilt tipine göre mevcut hastalığı varsa hastalığına göre ilaç kullanımı varsa mutlaka bu faktörler göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır.

Güneş Kremi Kullanımında Sık Yapılan Hatalar

Güneş kremi kullanımında yapılan hataların en büyüğü dışarda iken ya da plajda ve deniz kenarında koruyucu sürmektir. Güneş kremlerinin ciltte etkisinin görülebilmesi ve cildin kremi emebilmesi için 30 dakika gerekmektedir. Bu sebeple güneş koruyucuları dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve etkisi 2-3 saatte kaybolduğu için 2-3 saatte bir yenilenmelidir.

Özellikle güneş yoğunluğu olan 10:00 ile 16:00 saatleri arasında çok fazla dışarıda bulunmamak gereklidir.

Yaz mevsimi dışında güneş koruyucuları artık her mevsim kullanılmalıdır. Güneş kremi yaz-kış cildi korumakta ve yaşlılık belirtilerini de engellemektedir.

Uzm. Dr. Semra Akıntürk

Dermatolog

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.