Parfüm & Deodorant Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

27 Şubat 2017

Parfüm ve deodorant seçiminde nelere dikkat edilmeli:

Parfüm genel anlamda koku veren maddeler için kullanılır. Esans adı da verilen uçucu yağların belli oranlarda alkol içerisinde çözülmesi ile elde edilen koku verici kozmetik ürünlere genel olarak parfüm adı verilir.  Alkol, su ve esans yanında kalıcılığı etkileyen, fixatör denilen maddeler ve pH düzenleyici, berraklık sağlayıcı maddeler de formüle katılır. 

Alkollü solüsyon içerisindeki esans oranı elde edilen parfümün tanımını değiştirir:

Eau Fraiche (Fresh): İçerisinde %3 ya da daha az esans yağ vardır.

Eau de Cologne: EDC %2-5 arası esans yağlar içerir.

Eau de Toilette: EDT %4-10 arası esans içerir.

Eau de Parfum: EDP %8-15 arası esans içerir. Genelde markaların en konsantre parfümleridir.

Parfum: 15-25% arası esans içerir.

Parfüm kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, doğru zamanda doğru parfümü kullanmaktır. Bazı parfümler kış parfümüdür ve uçuculuğu, kokunun yoğunluğu kış mevsimine göre ayarlanmıştır. Bir kış parfümünü yazın kullanırsanız sıcağın etkisi ile çok ağır kokar ve esans çabucak uçacağı için hiç kalıcı olmaz. Tersi durumda ise, yaz parfümünü kışın kullanırsanız, kolay kolay parfüm uçamayacağı için koku neredeyse hiç hissedilmez. Bu gibi yanlış parfüm kullanımları oldukça sık karşılaşılan durumlardır.

Doğru parfüm seçiminde kendi temponuza, cilt tipinize ve beğeninize uygun bir parfüm belirlemelisiniz. Bunun yanında yaz, kış, gece ve gündüz farklı zaman dilimlerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Sigara içenler ve iyonize edici nitelikteki klimaların çalıştığı ortamlarda uzun süre kalanlar için parfümlerin  kokusunun kalıcılığının olumsuz etkileneceğini hatırlatmak gerek.

Deodorant ne demek?

Deodorant kelime anlamı: Koku giderici, kokuyu karşıtı ya da gideren demektir.  Kozmetikte kullanılan deodorantlar ise genel anlamda deodorant ve antiperspirant olarak iki gruba ayrılabilir. Bu ürünler ter kokusuna karşı kullanılırlar. Aslında insan teri, ter bezlerinden salgılanır ve cilt yüzeyine çıkana kadar steril yani mikropsuzdur. Fakat cilt yüzeyinde milyonlarca farklı bakteri yaşar. Salgılanan teri hızla parçalamaya başlayan bu bakteriler kötü kokunun en önemli sebebidir. Cilt yüzeyindeki bakterilerin sayısı ve çeşitliliği kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu nedenle herkesin teri farklı yoğunlukta ve kokuda olur.  Deodorantlar antiseptik ve antibakteriyel özellikteki maddeler sayesinde terin kötü kokmasına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.  Bu etkiyi gösteren bitkisel maddelerden ilk akla gelen lavanta çiçeği ekstresi, ya da lavanta yağıdır.  Bu tip kozmetiklere en güzel örneklerden birisi Dermalogica markasının Dermalogica Deodorant roll-on dur. Benzer şekilde Schmid’s deodorantlar da bitkisel kökenli deodorantlardandır.  Deodorantlar kuru ve temiz cilde uygulanmalı. Gün içerisinde ihtiyaç duydukça kullanılabilir.

Antiperspirant – Antitranspirant ne demek?

Antiperspirantlar (terleme karşıtı), ter bezlerinin cilt yüzeyine açılan ağızlarını geçici süreyle kapatarak hem kuruluk sağlayan ve bu sayede de kötü koku karşıtı kozmetik ürünlerdir.  Çoğunlukla mineral tuzları içerirler. Alüminyum Klor Hidrat ya da diğer alüminyum tuzları en çok kullanılan antiperspirant etken maddelerdendir.  Bu tip kozmetik ürünlere Vichy Deodorantlar, Driclor deodorantlar örnek gösterilebilir.  Antiperspirantlar gece yatmadan önce ya da bir duştan hemen sonra temiz ve kuru cilt üzerine uygulanmalı. Antiperspirantları genelde günde bir kez kullanmak yeterlidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.