Dermokozmetik Nedir? Ne için Kullanılır ?

20 Ocak 2018

Dermokozmetik nedir?  Ne için kullanılır?

Dermokozmetik kelimesi, dermatoloji tıp dalı ile kozmetik kelimelerinin birleşiminden oluşan bir terimdir.  Genel anlamı ile belirli cilt görünümlerine, cildin korunmasında, cilt konforunun sağlanmasında, yaşlılık belirtileri gibi durumlara karşı bakım yapmaya yardımcı ürünleri ifade eder. Aynı zamanda saç ve vücut için kullanılan dermokozmetik ürünler de vardır. Avrupa ülkelerinde Dermokozmetik ( Dermocosmetic) terimi kullanılırken, Amerika ülkelerinde ise farmasötik yani ilaç kelimesi ile kozmetik kelimelerinin birleşiminden yola çıkarak kozmosötik (Cosmoceutics  ve ya Cosmoceutical) terimi tercih edilir.  Dermokozmetik ürünler, Krem, losyon tonik, Cilt serumu, Temizleme jeli, köpük, Şampuan , Jel , katı pudra, Maske şeklinde olabilir. Bunun yanı sıra yağ karışımları da sık sık kullanılan ürünler arasındadır.

Mevzuat açısından dermokozmetik ne demek?

Ülkemizdeki kozmetikle ilgili yasal düzenlemeler ve yönetmeliklerde Dermokozmetik tanımı hiç geçmemekte. Bu nedenle cilt, saç, vücut , tırnaklar gibi vücudun dış yüzeyinde kullanılan ürünlere genel olarak kozmetik denmekte ve tüm benzer ürünler bu isim altında ruhsatlandırılmakta ve denetlenmektedir.

Yasalarımızda kozmetik tanımı nasıl?

Kozmetik ürün: İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeler şeklindedir.

Bu açıdan bakıldığında tanımı ister dermokozmetik isterse kozmetik olsun , hiçbir ürün bir cilt hastalığını  tedavi etme iddiasında bulunamaz, ya da bir tedavinin destekleyicisi ya da tedavi ile oluşan yan etkilerin hafifletilmesi için kullanılır iddiasında bulunamaz.  Oysa günümüzde bu yönetmeliklerin çıktığı dönemde sonra geliştirilen birçok teknoloji ve yenilik mevcut. Bu nedenle kozmetik tanımının yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı var.

Dermokozmetik ile kozmetik arasındaki fark nedir?

Yasa ya da yönetmeliklerde dermokozmetik ürünler kozmetik ürünlerden farklı şekilde tanımlanmamış olsa da, gerek eczacı gerek doktor ya da tüketicilerin dermokozmetik dendiğinde aklına gelen şey cilt ile uyumluluğu, hem etkinlik hem de yan etkiler açısından , klinik testler ile denetlenmiş ürünler olarak beliriyor. Kozmetik ürünler ise daha genel ve yaygın ürünler olsa da özellikle düzensiz ciltler için aynı derecede güvenli sayılmayan ürünler olarak akla geliyor. Dermokozmetik ürünlerin her bir cilt tipi ve cilt sorununa yönelik farklı formülleri bulunuyor. Kozmetik ürünlerde ise bu şekilde ayırım çok daha az ya da hiç yok.  Dermokozmetik ürünlerin formüllerinde kullanılan her türlü madde alerji ve uzun dönem kullanımda toksik etkiler açısından sıkı kurallara göre belirlenirken, kozmetiklerde daha gevşek bir hammadde seçimi yapılabiliyor. Bu nedenle dermokozmetik ürünler koku, renk ve koruyucu maddeler açısından daha hafif olurken, kozmetik ürünler daha çok yapay koku, renk ve koruyucu içerebiliyor. Ve son olarak bu durum elbette fiyata da yansıyor. Dermokozmetikler kozmetik ürünlere göre oldukça pahalı.

Dermokozmetik markalar hangileri?

Genel anlamda dermokozmetik markası sayılan markalar var. Ancak bunun yanında bir markanın tüm ürünlerinde olmasa da aynı markayı taşıyan bazı ürünlerde dermokozmetik özelliklerinin görüldüğü fakat markanın bir kısım ürünlerinde ise kozmetik tanımına uyan seriler olduğu da söz konusu olabiliyor.

Ülkemiz için söylemek gerekirse dermokozmetik dendiğinde ilk akla gelen markalar ve ülkeleri şöyle:

La Roche Posay   ( Fransa – Loreal )

Vichy ( Fransa – Loreal )

Avene ( Fransa – Pierre Fabre )

Bioderma ( Fransa )

Babe ( İspanya )

Mustela ( Fransa- Expansience)

Cosmed ( Türkiye – Deren Chemicals )

Dermoskin ( Türkiye )

SVR ( Fransa )

Skinceuticals ( ABD – Loreal )

Uriage ( Fransa )

Kuora ( İspanya )

 

Dermokozmetik makyaj var mı?

Evet. Dermokozmetik olarak tanımlanabilecek makyaj ürünleri ya da makyaj amacı ile kullanılabilecek birçok dermokozmetik ürün var. Bunlara en çok La Roche Posay ve Vichy markalarında rastlamak mümkün. BB kremler, CC kremler, renkli kremler, compact kapatıcılar çok sık rastladığımız dermokozmetik makyaj ürünleri. Bunun yanında birçok makyaj markası da dermokozmetik tanımına uyan formülasyonlar ve hammadde seçimi ile öne çıkıyor. Jane İredale Makyaj, Young Blood Mineral makyaj buna örek olarak gösterilebilir.

Dermokozmetik ürünlerde son kullanma tarihi?

Kozmetik ya da dermokozmetik ürünlerde son kullanma tarihinin belirtilmesi belirli şartlara göre zorunludur. Bazı ürünlerde ise şartlar yerine geldiğinde son kullanma tarihi ürün ambalajı üzerinde belirtilmez.

MADDE 5- Piyasaya arz edilen bir kozmetik ürünün ambalajında belirtilen koşullarda saklanması ve uygulanması neticesinde insan sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olması gerekir. (a) Bir kozmetik ürünün minimum dayanma tarihi, Yönetmeliğin 6. ncı maddesine uyumlu kaldığı süre olup kozmetik ürün güvenliliğinin devam ettiği süredir. Söz konusu tarih, ambalaj üzerinde açıkça ve sırasıyla ay ve yıl olarak belirtilir. Raf ömrü 30 ay veya daha kısa olan kozmetik ürünlerin iç ve dış ambalajı üzerinde Şekil 1.a’da belirtilen kum saati sembolüyle minimum dayanma/dayanıklılık süresi ifade edilmelidir. (b) Minimum dayanma süresi otuz ayı geçen kozmetik ürünlerde, tarih belirtilmesi zorunlu değildir.Ancak, bu ürünlerde ürünün açılmasından itibaren tüketiciye zarar vermeden kullanılabileceği süre bildirilmelidir. Kozmetik ürün açıldıktan sonra güvenli kullanılabileceği bu süre hakkında bilgi, Yönetmeliğin Ek-VIII/a’da verilen açık kavanoz sembolü (Şekil 1. b, c, d ve e de gösterildiği gibi) ay veya yıl olarak sayı ile sembolün üzerinde veya dışında belirtilmelidir. Yaygın olarak uygulamada bu ibarenin Türkçe “Ay” ve genellikle yaygın kullan dillerde ay ifadesinin kısaltması şeklinde “M” olarak belirtilmesi tercih edilir:

 (c) Söz konusu sembol, dış ambalajın da kullanıldığı kozmetik ürünlerde, hem iç ambalajda hem de dış ambalajda yer almalıdır.

Son kullanma tarihlerinin belirtilmesinin zorunlu olmaması beraberinde ciddi bir güven problemi ortaya çıkarmakta. Minumum raf ömrü 30 ayı geçen ürünlerin bu süreyi tüketimden önce aşıp aşmadığını tespit etmek oldukça zor. Zira birçok kozmetik ya da dermokozmetik ürün ithal olduğundan, ürün üzerinde bu bilgi verilmediğinde, güvenilir şekilde son kullanma tarihlerinin tespit edilebileceği bir sistem mevcut değil. Ancak son yıllarda Sağlık Bakanlığı'mızın Ürün Takip Sistemi olarak tanımlanan her bir ürünün üretildiği ya da ithal edildiği andan , son kullanıcıya satıldığı ana kadar net şekilde takibinin yapılmasının mümkün olacağı bir sistem üzerinde çalışmaları mevcut. 

Son kullanma tarihleri kutu üzerinde belirtilmemiş ürünler ile ilgili olarak firmamız tarafından, ürünlerin stoklarımıza giriş tarihini dikkate almak sureti ile raf ömrü kontrolü yapılmaktadır. Bu tip ürünlerin büyük bir kısmının raf ömrü 5 yıldır.  Az bir kısmı ise 3 yıl raf ömrü taşımaktadır. Bu tip ürünlerin  güvenli süre içinde tüketilmesini sağlayacak şekilde bir stok politikası izlemekteyiz. Dermoeczanem sattığı her bir ürünün taze olması konusunda titiz davranmakta ve güvence vermektedir. 

Eczanelerde satılan her marka dermokozmetik mi?

Dermokozmetik markaların bir çoğu eczanelerde satılmakta. Fakat bu durum eczanede satılan her türlü kozmetiğin dermokozmetik olduğu anlamına gelmiyor.  Sadece eczanede satılan birçok marka dermokozmetik tanımına uymuyor. Bazı markalar önceleri sadece eczanelerde satılırken, şimdilerde kozmetik mağazalarında da satılıyor. Eczanede satıldığı halde dermokozmetik tanımına uymayan markaları “Eczane Kozmetiği” olarak tanımlamak mümkün. Bu markalara örnek vermek gerekirse, Caudalie, Nuxe, Skincode , Perricone MD ve Organix ( Ogx ) Saç bakım ürünleri sayılabilir.  Bunun Dışında eczanede satılmadığı halde dermokozmetik sayılabilecek markalar da var.  Avrupa ülkelerinin bir kısmında Parafarmasi ( Parapharmacie ) adı ile açılan ilaç dışında tüm sağlık ürünleri ile beraber kozmetik, medikal ve Dermokozmetiklerin bir arada satıldığı noktalar yaygınlaşmakta. Ülke nüfusu artmadığı için eczane sayısını sabit tutan, ancak gelişen ve değişen tüketim alışkanlıklarına yine eczacılar tarafından cevap verilmesi imkanını sağlayan bu gibi işletmeler tüketiciler tarafından da yoğun ilgi görmekte. 

Dermokozmetik kremler ilaç sayılır mı?

Elbette hayır. Dermokozmetik krem, toniği ya da losyonlar ilaç sayılamaz, herhangi bir ilacın yerine konulamaz, ya da herhangi bir dermatolojik hastalığın tedavisine katkı sağladığı iddia edilemez. Dermokozmetikler yasal tanımı içerisinde cildin genel durumunu korumayı ve desteklemeyi sağlarlar.

Cildime uygun dermokozmetik ürünleri nasıl seçerim?

Dermokozmetik cilt ve saç bakım ürünlerin formüllerinde diğer kozmetiklerden farklı olarak güçlü etken maddeler olması  mümkün. Bu nedenlerle kendi cilt tipinize uygun doğru dermokozmetik ü

rün seçmeniz çok önemli. Aksi takdirde bazı yan etkiler ile karşılaşmanız mümkün.  Cildinizin yağ ve nem oranı, keratin miktarı, cilt yüzeyindeki hassasiyet gibi önemli kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle bitkisel maddeler açısından zengin olan ürünlerde öncelikle cildinizin küçük bir alanına uygulama yaparak alerjiye karşı test etmeniz daha doğru olacaktır.  

En iyi dermokozmetik marka hangisi?

Bu sorunun en doğru cevabı elbette sizin cilt tipinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun olan  dermokozmetik sizin için en iyi dermokozmetiktir. Çoğu zaman pahalı olan markanın daha iyi olduğu gibi bir şey akla gelebilir. Oysa çok pahalı ve gerçekten kaliteli bir markanın sizin cildinize uygun bir ürünü mevcut olmayabilir. O yüzden marka açsından genelleme yapmaktansa, cilt tipinizi , ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi göz önünde bulundurun. Bunun yanında alım gücünüzü de dikkate alarak karar verin. Çünkü hem cilt bakımı hem de saç bakımı kısa süreli uygulamalar değildir. Nasıl ki dişlerinizi sabah akşam ömür boyu fırçalıyor ve bakımını yapıyorsanız, cildiniz ve saçlarınız da sürekli ve ömür boyu bakıma ihtiyaç duyar. Ülkemizde satılan dermokozmetik markaların hemen hemen tamamı kendini kanıtlamış ve yıllardır tüketiciler tarafından test edilmiş güçlü markalardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.